Carrot stretches

De ‘carrot stretches’ zijn de meest bekende oefeningen.  Door iets lekkers aan je paard aan te bieden, vraag je je paard om zich te stretchen.  Dit is helemaal anders dan een manuele stretch waarbij jij bepaalt hoe ver je paard moet strekken.

 

Wat is het doel van stretchoefeningen voor je paard?

De carrot stretch heeft een positief effect op de ontwikkeling en het versterken van het paard zijn spieren.  Bij deze oefeningen vraag je het paard om zijn lichaam aan de ene kant te strekken en de andere kant te buigen, tot waar hij zelf aangeeft.  Door de oefeningen wekelijks te doen zal je paard soepeler worden en zal de core stability van je paard er op vooruit gaan.

 

hoe begin je eraan?

 • wanneer de stretches in het begin nog moeilijk zijn, ondersteun je paard dan door met je rug tegen de buik of schouder van je paard te gaan staan, zo kom je tussen je paard en de stretch te gaan staan en kan je paard op jou leunen om zo makkelijker te buigen.
 • Probeer erop te zien dat je paard zijn hoofd niet kantelt.
 • bouw het rustig op, je paard geeft aan wat lukt en wat nog niet.
 • Je paard maakt de bewegingen zelf!
 • probeer elke oefening een paar seconde vast te houden
 • probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je paard opzij of achterwaarts stapt. In het begin zal dit misschien niet lukken, maar je zal merken dat er snel verbetering is!

Neerwaartse buigingen:

 1. neus richting borst
 2. neus tussen voorbenen, ter hoogte van de voorknie
 3. neus tussen voorbenen, ter hoogte van de kogels

Zijwaartse buigingen:

 1. neus richting singelgebied, hierbij kun je tegen de schouder van je paard staan en hem om je heen laten buigen.
 2. neus richting flank, ook hierbij kun je hem om je heen laten buigen
 3. neus richting spronggewrichten, ga hierbij achter of ter hoogte van de achterhand staan, afhankelijk van hoe ver je paard komt

Voorwaartse stretch:

 1. neus zo ver mogelijk vooruit

Merk je een groot verschil links en rechts en wordt dit niet beter na een tijdje met de stretches te werken, laat dan je paard eens nakijken!

Rugpijn bij paarden kan je goed ondersteunen met EMS-therapie. Dit is een medische toestel dat de juiste impulsen geeft aan spieren voor het verbeteren van de prestaties of het oplossen van ongemakken. Wil je hier meer over weten, neem dan zeker een kijkje op de massage pagina.