massages voor paarden

Hoe kan jij je paard zijn rug ondersteunen?

Iedereen heeft weleens rugpijn gehad.  Dit is voor je paard niet anders.

 

Doordat je paard het niet kan vertellen, wordt rugpijn bij paarden niet altijd herkend en de oorzaken kunnen ook heel divers zijn.  Je paard kan rugpijn hebben, hier spreken we dan van primaire rugpijn, maar rugpijn kan ook voortkomen uit een ander (orthopedisch) probleem. 

 

De meest voorkomende symptomen van rugpijn zijn:

  • Singelnijd
  • een gevoelige rug bij poetsen of aanrakingen
  • moeite met nageeflijkheid
  • moeite met zijgangen
  • protest tijdens het rijden

Als je paard vermoedelijk rugpijn heeft, kan je oefeningen doen om zijn rugpijn te verminderen.

Welke oefeningen kan je zelf doen:

Carrot stretches, deze oefeningen zijn heel goed voor de beweging in het lijf, maar ook voor de training van de rompstabiliteit. Je kan ze ook preventief uitvoeren. Kijk voor deze oefeningen naar het bericht ‘5 tips om rugklachten bij paarden te voorkomen’ of het bericht ‘carrot stretches” Wanneer je paard rugklachten heeft, zorg je ervoor dat je de ‘afgeslankte’ versie van de oefeningen doet. Niet te ver inbuigen naar links of rechts en ook niet te ver naar beneden stretchen. Let tot waar het voor je paard comfortabel is.

 

Naast deze stretches, kan je ook op een triggerpoint werken. Dit punt bevindt zich op de rug en zorgt voor ontspanning bij rugklachten. Dit punt vind je door het uiteinde de laatste rib te zoeken, deze loodrecht naar boven te volgen tot een handbreedte afstand van de ruggenwervels. Stimuleer dit punt met lichte druk gedurende 1 minuut. Herhaal dit een aantal keren. Wanneer er ontspanning optreedt, zal je paard gaan likken, kauwen of zelfs geeuwen.

Rugpijn bij paarden kan je goed ondersteunen met EMS-therapie. Dit is een medische toestel dat de juiste impulsen geeft aan spieren voor het verbeteren van de prestaties of het oplossen van ongemakken. Wil je hier meer over weten, neem dan zeker een kijkje op de massage pagina.

equery therapie