Hoe kan jij je paard zelf laten ontspannen?

Zou het niet fijn zijn dat je na een zware training of als je gevoeligheid opmerkt bij aanraking, poetsen, opzadelen, … een aantal technieken kent die voor ontspanning zorgen.  Deze 5 technieken geven ondersteuning bij rug- en halsklachten en zijn eenvoudig zelf toe te passen.

Rugklachten

Een nuttig punt om rugklachten te ondersteunen kan je vinden door de laatste rib te zoeken, loodrecht naar boven te gaan en op een handbreedte van de ruggenwervels te blijven.  Stimuleer dit punt met lichte druk of om een cirkelbeweging te maken gedurende 1 minuut.  Laat los en herhaal dit nog een aantal keren.  Wanneer er ontspanning optreedt, zal je merken dat je paard gaat likken, kauwen, zuchten of geeuwen

Een 2de manier om de rug te laten ontspannen, is door massage.  Maak met je vingers wrijvende beweging met een lichte druk om de spieren zachtje te masseren.  Indien je paard heel gevoelig reageert, probeer dan zo zacht mogelijk te masseren.

Achterhandsklachten

Dit punt kan je vooral inzetten na een zwaardere training of als je de gehele rug en achterhand wil laten ontspannen.  Door dit punt te stimuleren verhoog je de doorbloeding waardoor belangrijke spieren en zenuwen worden gestimuleerd.  Dit punt bevindt zich op de middellijn bij de overgang van de lendenen naar het heiligbeen.  Het hoogste punt ter hoogte van het bekken.  Masseer dit punt door zachtjes rondjes te draaien of door lichte druk te geven.

Nek en schouderklachten

Bij te veel spanning in de hals en schouderspieren, zet je je duim net voor de schouder, bij de aanzet van de hals.  Druk zachtjes of maak een draaibeweging om de spierspanning te verminderen.

Een 2de punt is het masseren van de atlas of eerste halswervel, blijf 3 vingers van de manenkam en geef met je duim of vingertoppen lichte druk of maak een draaiende beweging. Dit geeft extra ontspanning in de hals maar vermindert ook spanning op het hoofd.

Uiteraard is het belangrijk om bij fysieke klachten een professional in te schakelen.  Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met me op!